En turnaround-plan, der har overbevist markedet, frasalg, markant lavere investeringer og højere udbytter tilfredsstiller foreløbig investorerne. Men nu kommer det svære.

Aktiemarkedet udviser en enestående tillid til Carlsbergs topledelse med CEO Cees t’Hart og CFO Heine Dalsgaard i spidsen. De demonstrerer, hvad man kan opnå med lancering af en turnaroundplan og målrettet pleje af aktionærerne ved hjælp af vigende investeringer og stærkt stigende pay out ratio (andelen af overskuddet, der udbetales som udbytte).

Efter endnu et år med tilbagegang i omsætning og driftsresultat før særlige poster faldt aktiekursen ganske vist med et par procent. Men den holdt sig på et historisk set højt niveau og ligger fortsat omtrent, som da Cees t’Hart tiltrådte i midten af 2015.

På længere sigt er udviklingen endnu mere slå-ende. Selv om omsætningen siden 2011 er faldet med 1,5 procent, driftsresultatet med 16 procent, EBIT-marginen med 2,2 procentpoint til 13,2 procent og egenkapitalen med 23 procent, ligger aktiekursen nu 52 procent over niveauet ved udgangen af 2011. Antallet af aktier har været uændret over perioden. Carlsberg handles aktuelt til en P/E på 21 (målt af Bloomberg over de seneste 12 måneder), mens Royal Unibrew, der er en succesfuld væksthistorie og som har løftet EBIT-marginen markant til 15,2 procent i 2015 og formentlig har nået et nogenlunde tilsvarende niveau i 2016, handles til 19. Pengemaskinen Novo Nordisk handles til 16.


Hele artiklen blev udgivet i Økonomisk Ugebrev Formue nr. 06/2017.

  • Er du abonnent kan du tilgå udgivelsen og læse hele artiklen. (Hent adgangskode)
  • Er du ikke abonnent kan du prøve 3 uger gratis nedenfor, hvorefter du får adgang til hele udgivelsen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *