Efter næsten ni år som CEO for Royal Unibrew overlader Henrik Brandt snart topposten til Jesper Jørgensen. Brandt har præsteret en enestående turnaround og øget markedsværdien fra et par hundrede mio. kr. til næsten 15 mia. kr. At overbevise banker og ansatte var de svæ-reste opgaver, fortæller han i dette interview.

Henrik Brandt, da du som ny CEO sammen med daværende CFO Ulrik Sørensen og også den nyansatte internationale direktør Johannes Savonije i 2008 overtog ledelsen af Royal Unibrew, havde I da en overordnet turnaround-recept for den dengang kriseramte koncern?

”Var der tid til at lave en recept? Nej. Hans og jeg startede på et tidspunkt, hvor Royal Unibrew var langt henne i budgetprocessen, med et eksternt miljø, hvor tingene gik i stå. Der sad vi så og kiggede på budgetter, hvor omsætningen ligesom omkostningerne var planlagt til at stige. Men der havde de tidligere år ikke været tilstrækkeligt ejerskab til planer og budgetter. Hvis man presser lederne for hårdt mod nogle resultatmål, så siger de ja, vel vidende at der er en risiko for, at planerne ikke er realistiske. Derfor havde vi før vores tiltrædelse set nedjustering på nedjustering af de interne estimater i løbet af året.”

Så de historiske budgetter holdt simpelthen ikke?

”Vi måtte sige, at budgetterede toplinjevækst intet hold havde i virkeligheden, og så prøve at få ejerskabet til toplinjen sat igennem. Og når toplinje diskussionen var tilendebragt, var det meget nemmere også at diskutere hvilke ressourcer, det krævede og herefter planlægge efter det. Det var formålet med en proces, der varede til slut januar 2009. Så der var som sådan ingen recept, og der var i det hele taget heller ikke tid til meget analyse – vi brugte meget vores erfaring og gut feeling.”


Hele artiklen blev udgivet i Økonomisk Ugebrev Finans nr. 01/2017.

  • Er du abonnent kan du tilgå udgivelsen og læse hele artiklen. (Hent adgangskode)
  • Er du ikke abonnent kan du prøve 3 uger gratis nedenfor, hvorefter du får adgang til hele udgivelsen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *